Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 19:59 - Б.Т.Р.
Автор: v1nce Категория: Музика   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.12.2009 09:29


Създадена е в Националната гимназия за древни езици и култури през 1984 г. от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). През годините до 1991 г. през нея минават близо тридесет човека. Текстовете на песните от най-ранния репертоар на групата са дело на поета Кирил Мерджански. За първи път Б.Т.Р. участват на престижен рокфест в Троян през 1990г - той е организиран от (новия тогава) вестник „Ритъм“ и именно там Б.Т.Р. печелят за пръв път много почитатели.

За първият си албум, групата е в в състав: Христо Ангов (вокал), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара), Иван Калфов (бас), Георги Милев (ударни). Той излиза като издание на „Рива Саунд“ и е концертен, с изпълнения от концерта в зала „Валентин Андреев“ на 29.01.1992г и с изключение на първите 2 песни е изцяло на български език.

През март 1993г излиза албумът „Bending the rules“, включващ на английски първите хитове на групата - „Магура“, „Първа кръв“, „Инсулт“ и „Лихвар“ и представляващ мощен хеви метъл, примесен с по-бавни парчета като баладата „Loaded love“ и „On the dedline“. Издаването и разпространението се поема от „Унисон-РТМ“. Албумът става един от най-продаваните през 1993 г. - година, в която има издадени над 40 български рок албума. Заснет е клип на песента “Магура” от БНТ.

Албумите правят впечатление с добрата ритъм-секция и тежкия китарен саунд. Високите вокали допълват хеви-звученето на групата. През този период бандата има няколко първи места в радио- и тв-класации, самостоятелни концерти и участие като предгрупа при гостуването на Tankard.

Нов състав и международен успех (1993 - 2004)

От август 1993г. Б.Т.Р. е в състав: Кирил Божков (китари), Иван Калфов (бас), Георги Милев (барабани), Славчо Николов (китари и вокали), Атанас Пенев (вокали). Първият албум на този състав носи името “Feel the Life” и е брилянтен хеви-метъл, издържан в класическия стил на хеви-звученето. Записан е в студиата на НДК. Същата година идва предложението на френските продуценти Марк Босулон и Стефан Баре за албума “Feel the Life”. Непосредствено след издаването му следва и промоцията му в различни клубове и малки зали по протежението на Лазурния бряг. Изявата им създава добро впечатление и във френската преса са представени с ласкави думи за забележителната стиковка на групата и професионалните композиции. Албумът е приет добре и от страна на френската публика. Пристигането на Б.Т.Р. в Ница съвпада с футболната победа на България над Франция. Групарите са поканени да играят със полупрофесионалния футболен отбор към университета в Ница.

1994г. – Идва предложение за участие на фестивала “F.R.A.C.A.”, който е голям форум в Южна Франция. В него взимат участие над 20 групи и изпълнители от страната домакин и Италия. През март се слага началото на клубната кариера на Б.Т.Р. Бандата се изявява като основна група на “Кънтри клуб” в Студентски град. 1995г. – Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София.

1997г. – Април излиза “Б.Т.Р.’97”, с който групата бележи значителен напредък. Всъщност албумът е записан през 1996г, но никой издател не се наема да го издаде през тази година. Б.Т.Р. създават албума в промеждутъка на своите изяви в “Кънтри клуб” и зачестилите участия из България. Албумът е изграден изцяло от авторски песни. Безспорен хит е “Елмаз и стъкло”. Други песни, които заемат първите места в тв- и радио- класации са “Хей, момиче”, “Хвани живота си в ръце”, “Златна рибка”, “Дюн”. В този албум барабаните са записани от Георги Милев и Александър Каранджулов. От март барабанист на групата е Илиян “Малкия” Диков. През 1997г. Б.Т.Р. има отново покана за голям фестивал в северозападна Франция – “Cosmopoliten”. В него взимат участие известни групи от различни страни.

1998г. – В началото на тази година Б.Т.Р. създават своя хит “Спасение”, който е включен във филмите “Омагьосания кръг” и “Аз обвинявам”. Поради силното си внушение и въздействие, песента се налага като най-слушаната и най-предпочитана в ефир песен и се превръща в химн на Движението “Антидрога”. На конкурса на “Паспорт” групата печели наградата на публиката и третата награда на журито.

През декември същата година Б.Т.Р. прави промоция и пуска на музикалния пазар новия си албум “7 балади”, в който са включени “Спасение” и “Спомни си” (балада от “Feel the Life”, но вече в българската й версия). Към диска е записана и мултимедийна част с интервюта, клипове и табулатури за китара. 1997г. и 1998г. са запомнящи се и с наситената концертна програма на Б.Т.Р. из цялата страна. Бандата изнася над 500 концерта.

1999г. – През март групата влиза в студио за запис на поредния си албум – “Мечти”. Той се налага с комбинацията между сложни музикални композиции, поетични текстове и мелодично звучене и е свидетелство за високия професионализъм, достигнат в развитието на бандата. Първият сингъл от албума “Цвете от Луната” веднага е оценен като безспорен хит и се налага като такъв, заемайки първите места в много музикални класации. На престижния фестивал “Златната антена” печели първа награда за видео клип. Следва съвместното турне с продуцентска къща “Едита” – “Накъде вървим, накъде отиваме”, турне със “Загорка” АД в двадесет града в България. Същата година Б.Т.Р. осъществяват и две самостоятелни турнета с “Мобиком” (седем града) и с “Тошиба” (дванадесет града). Заключителният концерт на 25 декември от турнето с “Тошиба” взривява препълнената зала “Универсиада”. През лятото същата година групата взима участие на фестивала “Ардас” в Гърция. Печели първа награда на ММ за хит на годината.

2000г. - Продължава турнето “Накъде вървим, накъде отиваме”. Същата година започва двугодишното турне на Б.Т.Р. съвместно с “Каменица”. На фестивала “Рок-експлозия” в гр. Бургас групата грабва първа награда с песента “Цвете от Луната”, на 3 декември е първо стъпване на бандата на английска земя и самостоятелен концерт в прочутата лондонската зала “Astoria Hall”. Три месеца по-късно (март 2001)групата отново концертира в “Astoria Hall” като този път гости на изявата им са Кирил Маричков и Милена Славова. След това Б.Т.Р. взимат награда на престижния фестивал “Golden Stag”, Румъния, чийто гости са и световноизвестните INXS и UB40. В края на същата година е и грандиозното участие на групата в Китай.

2002г. – След записите на новия албум “Играта” следва най-грандиозната промоция в новата музикална история на България. На 11 юни групата изнася концерт в зала 1 на НДК, а специален гост е Глен Хюз. Изпълняват съвместно незабравими хитове на Deep Purple като “Stormbringer” и “Mistreaded”. За първи път публиката чува хитовете “Надежда” и “Нощни влакове” със симфоничен квинтет. Осве този концерт, Б.Т.Р. презентират новия си албум на много клубни и открити сцени в цялата страна.

През 2003г, групата свири във Виена, Кьолн, Бон, Берлин, за трети път “Astoria Hall”, съвместно със звездата на Uriah Heep – Джон Лоутън. По същия начин продължава и 2004г. В Пекин групата свири на “Meet in Beijing” съвместно с дует “Мания”. 50 милиона виетнамци виждат по най-гледания тв канал заснетото шоу на Б.Т.Р. и виетнамските звезди “MTV” и “666” от Сайгон. Групата е специален гост на фестивала "NeoArtZona" - 2004 в гр. Бургас и изнася самостоятелен концерт съвместно с Младежки симфоничен оркестър. По покана на Б.Т.Р. на 12 август в гр. Каварна групарите изнасят концерт с легендарния Джон Лоутън. През тази година е заснет видео-клип на песента “Играта” от едноименния албум, както и “Вълчи времена” и “Кръговрат” (реж. Ани Деанова). В края на годината групата гостува отново в Китай, за участие от 3 до 7 ноември в Международния фестивал в град Наннин.

Нови проекти

През 2008г, групата издава "Deja Vu", който съдържа кавъри на популярни песни на български изпълнители от близкото минало, сред които Щурците, ФСБ, Тангра и др. През маий Б.Т.Р. са избрани за група на годината от слушателите на БГ радио (другите номинирани в категорията са Акага, Мастило, Мери Бойс Бенд и Те). Групата има още една номинация – в категория Албум на годината с "Dйjа vu". Наградата обаче печели Миро за албума си “Омиротворен”.

През 2009г, Б.Т.Р. започват турне под надслов “Да почистим България заедно” включващо тринадесет концерта в цялата страна.

Official Website: http://btr.cc/



Тагове:   БТР,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: v1nce
Категория: Музика
Прочетен: 30500
Постинги: 8
Коментари: 14
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930