Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 11:18 - РОК ЛЕГЕНДАТА ФСБ
Автор: v1nce Категория: Музика   
Прочетен: 3401 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
19 албума, над 3000 концерта, стотици изяви в европейски дискотеки и рок клубове, многобройни участия в световни рок фестивали, десетки телевизионни музикални филми и програми...

Това са факти от кариерата на най-добрата българска рок група ФСБ, създадена през 1975г. и станала символ на българския рок. В началото Румен Бояджиев и Константин Цеков - клавишни и вокал и Александър Бахаров - бас и вокал, като рок трио объркаха представите на публиката и критиката за възможностите на прогресив рока да въздейства, за философията на арта като култура, за перспективите на неповторимия български фолклор в полето на една друга, толкова различна музикална територия. Едва ли не - еретично!

В този състав излизат на бял свят три сингъла и два албума - “Нон стоп” и “ФСБ II”. През 1979г. триото става квинтет. Иван Лечев - китара и Петър Славов - барабани участват за първи път в албума “Кълбото”. С тях, от студийна формация ФСБ се превръща в най-атрактивната и силова концертна група в България. Безкомпромисният звук, перфектната селекция на инструментите, светлинното и лазерно шоу и безспорните хитове издържали изпитанието на времето я правят и днес №1.

Следват участия в рок фестивалите в Брегенц, Осло, Копенхаген, Амстердам и концертни турове из Европа. И още - албумите “78 оборота”, “Любими мелодии” I и “Любими мелодии” II, “След десет години”.

През 1983г. Ивайло Крайчовски става басистът на ФСБ. С него групата представя концертната си програма у нас, на стадион “Академик” и остава в историята като първата българска рок група изнесла концерт на стадион, пред внушителната за годините аудитория - 15 000 души. БНТ заснема концерта “на живо” и го включва в каталога на Златния фонд.

Следват албумите “ФСБ VI”, забележителният двоен албум “ФСБ на концерт” записан през 1985г. в препълнената зала Универсиада в София, “Обичам те дотук” през 1987г., “Kissing You Good Night” издаден в Австрия и Германия от Белафон.

ФСБ работят като студийни музиканти за други изпълнители, записват и аранжират огромна част от албумите на българските поп певци, с което променят облика на “българската естрада” и налагат ново виждане за звук и естетически критерии, съизмерими със световните тенденции в музикалната поп култура. Често са ангажирани в звукозаписни студиа в Австрия и ФРГермания, за реализацията на международни проекти.

През 1987г. артистичният им път ги среща с големия Хосе Фелисиано в студиото на изтъкнатия австрийски продуцент, композитор и аранжьор Кристиян Колоновиц - щастлива среща във Виена, последвана от покана да работят заедно и в САЩ. Така, ФСБ стават студийни музиканти, а Румен Бояджиев и Константин Цеков - аранжори и продуценти на албума на Хосе Фелисиано “I’m Never Gonna Change”, записан във Фронт Пейдж студио в Калифорния и издаден от EMI през 1989г. Те са единствените български музиканти удостоени с най-високото признание в музикалния шоу бизнес - Grаmmy 1990 - за продукция и аранжимент на световно известния латиноамерикански хит “Ciellito Lindo” .

През 1987 и 1989г. излизат два емблематични албума на ФСБ - максисингълът “Високо/Няма как” с поредните изпреварили времето си композиции и първият компакт диск с поп и рок музика в историята на Балкантон - “ФСБ”. Не спира работата им и в елитни звукозаписни студиа в Хамбург, Мюнхен и Виена, техни албуми се издават от Белафон, ЕМI,Фонограм.

През 1991г. ФСБ се установяват окончателно в своето студио - най-модерното и с високо професионални технологически параметри в София. В него се записва филмова, театрална, приложна и рекламна музика, общите и соловите им проекти, мастеринг и постпродукция на редица утвърдени имена в българския поп, рок и джаз. Продуцират се и албумите на млади групи и певци.

През 1993г. музикантите излизат за кратко от своето студио за експериментални записи на нови парчета. Първите записани композиции - във Второ тон студио на БНТ с инженерите Боби Борисов и Тодор Лечев, остават в историята като “недовършеният албум” - Последният човек, Вълче време, Няма как...

ФСБ не е само рок група. Тя е музикален механизъм, чийто генератор е композиторското дарование на Румен Бояджиев и Константин Цеков обхванали цялостно процеси и насоки на развитие, с ясно осъзнатата си мисия на творци. ФСБ е общност от музикални интереси, вкусове и възможности, организъм, в който всеки е на мястото си и работи. Като цяло, зад шоуто се крие сериозен, висок професионален опит и познание, задълбочено третиране на поетичния текст, интегриране с най-съвременните образци от необятното пространство на арт рока.От самото начало, а и през годините на най-голямата си творческа активност ФСБ се доверяват на Михаил Белчев и Даниела Кузманова за словесното осмисляне на тяхната музика, за посланието чрез думи, което отправят към своята публика. “Изневеряват” им в по-късни албуми с големите български поети Георги Константинов, Добри Жотев, Калин Донков, Евстати Бурнаски, Евтим Евтимов. Експериментират успешно с Румен Леонидов и Георги Кушвалиев. Създават незабравими песни с Радой Ралин и Виктор Самуилов.С това, затварят кръга на поезията, в който музиката доминира. Албумите им я извеждат сред най-оригиналните модели на европейската музикална рок култура. Специфичната звукова палитра се обогатява от майсторски вплетени в рок фактурата партии на български фолклорни инструменти - гайда и кавал, автентични гласове на народни певци, както и на рядко срещаните в тази музика инструменти - маримба, ксилофон, електрическа цигулка. В техните композиции съвършеният синхрон между традиция и новаторство е една от многото постигнати творчески задачи.


В периода 1976 - 1989 година, когато българският шоу бизнес имаше предимно поп измерения направлявани и контролирани от “корифеите” на шлагера, когато цензурата в музикалното изкуство преценяваше неговите достойнства и даваше или не право на голяма сцена, ФСБ единствени надскочиха определения статут и разчупиха границите на социалното влияние на рока. Препълнените концертни зали и стадиони, милионите почитатели и огромните тиражи на албумите им бяха доказателство не само за успех - те бяха провокация към желанието за свободен избор. Цялостната художествена стойност на изкуството на ФСБ бе израз на хуманните надежди и стремежите на младата интелигенция, на прогресивно мислещата аудитория, на потенциала на една нация със самочувствие и безспорни музикални традиции във всички останали жанрове.

Далеч и встрани от дребнотемието и комерсиализма, всяка от песните на ФСБ и днес представлява един малък, многостранен и дълбоко осмислен свят от общочовешко и общозначимо етическо цяло - бисер в историята и настоящето на българската рок култура. Героят на тези светове е мъдър, уравновесен и богат духовно човек, любовта в тях не трае от изгрева до залеза, а природата не е само поетичен фон на събитията. И днес, пиеси писани преди 30 години звучат съвременно, разкриват нови перспективи и не внушават носталгия към нещо безвъзвратно отминало. В песните на ФСБ има кодирана сила, която завладява слушателя със съвършеното равновесие между изразни средства и замисъл. Затова, ФСБ влезе в съзнанието на хората като явление, просто и естествено, с на пръв поглед претенциозната си музика. Музикантите от тази изключителна група никога не измениха на себе си и никога не излъгаха своята публика. Тя ги очаква и днес, както и преди. Те промениха критериите за “тавана” на българските възможности в рок музиката, а като аранжори, продуценти и студийни инструменталисти оформиха нов облик на звуковата култура и студийния звукозапис у нас. Много от звездите на българския шлагер, а и поп изпълнители от новото поколение дължат нивото на съвременния саунд в своите продукции на тях. Компетентността, опитът и огромното познание за тайните и бъдещето на рока ги правят търсени и предпочитани продуценти на дебютните албуми на елитни млади рок групи и певци. Колоритната илюстративност на тяхната музика е още едно качество, което ги нарежда сред най-специфичните автори и на филмова и театрална музика у нас.

Издаването на цялата дискография на компакт дискове, на колекция от три албума “Антология”, компилациите “Балади” и “Сингли” в преиода 1999 - 2003г. и концертното турне на ФСБ през 2000г. станаха най-очакваните и аплодирани музикални събития в България, в първите години на ХХI век.Тази дългоочаквана изява, това “завръщане” на групата показа, че музикантите са творчески активни, с нестихваща енергия и висок професионализъм, а музиката им - по-актуална от всякога. Доказа, че като ветерани на българския прогресив рок, бъдещето е пред тях, защото никога не са се осланяли само на своето минало. Интелектуалният заряд на музикантите, неизчерпаемата им креативност и потенциал и тяхната посветеност на арта са намирали винаги първия си адрес при българската публика. Многобройни са признанията за това - награди за Цялостен принос в развитието на българската култура - 2000г.; Цялостен принос за развитието на българския рок - 1999г.; Цялостен принос 1993г.; Продуцент на годината - 1993г.; Грамми - 1990г.; Група на годината - 1989г.; Мелодия на годината - 1986г.; Мелодия на годината 1982г.

През 2006г., Румен Бояджиев предлага на БНТ специална концертна програма на ФСБ в традиционния празничен новогодишен концерт на площад “Княз Батенберг”. Поводът е приемането на Република България в ЕС, а идеята за мото на концерта - “С музиката на ФСБ - в Европа!”. Проектът е приет и се осъществява блестящо. ФСБ създадоха нови концертни варианти на познатите и непознати композиции, привлекоха на сцената млади музиканти, народния хор “Големите български гласове”, шестима изтъкнати майстори на гайдата, утвърдиха вечния си стремеж към приемственост и новаторство - подход на ФСБ, който е емблематичен. Фондът на БНТ запази това триумфално музикално и обществено значимо събитие. Милиони зрители пред екраните и десетки хиляди на площада изживяха поредния духовен апотеоз с музиката на ФСБ!

33 години по-късно от създаването на ФСБ, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, отново като трио, са в студиото за нов албум. Петнадесет композиции концентрирали цялата мъдрост, любов и талант и всичко още неказано и дълго премълчавано, са във финалната си фаза. Очакваме ги в края на 2009г.

ФСБ е Музиката...



Тагове:   рок,   ФСБ,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iyi - :)
14.12.2009 13:24
Чакам с нетърпение този техен нов албум.
цитирай
2. ianchefff - Новогодишният концерт
14.12.2009 18:25
на Батенберг 2006/2007 беше уникален.
Иска ми се да го имам.
И по-скоро да излезе новият им албум...
:)
цитирай
3. анонимен - България
21.12.2009 10:17
Днес е денят на зимното слънцестоене. Денят който не се брои в Българския календар.По Българският календар утре е първият ден на новата година - Сурва. http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: v1nce
Категория: Музика
Прочетен: 30458
Постинги: 8
Коментари: 14
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031