Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 09:23 - NIGHTWISH
Автор: v1nce Категория: Музика   
Прочетен: 1452 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 15.12.2009 09:34


Найтуиш (на английски: Nightwish) е финландска симфоничен/пауър метъл група, основана през 1996 г. от Туомас Холопайнен, заедно с Емпу Вуоринен и Таря Турунен. В началото групата е замислена като акустичен проект. Първите им записи са няколко акустични песни, които влизат в Angels Fall First. През 1997, след като към тях се присъединява барабанистът Юка Невалайнен, се насочват към метъла.

По-голямата част от текстовете на песните са дело на Туомас Холопайнен, основател на групата, аранжимент и клавири. Успехът на групата се дължи главно на вокалите, изпълнени от Таря Турунен, която е завършила класическо и оперно пеене в Германия. В последните песни на групата вокал е и басистът на групата Марко Хиетала.

Музикалният стил на Найтуиш се описва като епичен метъл, пауър метъл, метъл-опера, симфоничен метъл и готик метъл. Туомас Холопайнен в свое изказване описва музиката на Найтуиш като "мелодичен хеви метъл с женски вокали".

До този момент групата има две световни турнета — From Wishes to Eternity от 2001 и Once Upon a Tour от 2004/2005. Първото им турне обхваща предомно държави от западна Европа и Скандинавия. С второто си турне Once Upon a Tour, което завърши на 21 октомври 2005 година в Hartwall Arena в Хелзинки, изнасят концерти в много държави навсякъде по света: Румъния, Канада, САЩ, Япония, Германия и др. След края на финалния концерт останалите членове на групата връчват писмо на Турунен, в което ѝ обясняват, че вече не желаят да е член, поради отношението ѝ към групата. Като фактор е изтъкнато и влиянието на съпруга ѝ- Марсело Кабули. Вече имат нова вокалистка - Анет Олсон.
 

Angels Fall First (1996–1997)

Идеята за създаването на групата се ражда в главата на Туомас Холопайнен след като прекарва една нощ с приятели около огъня на палатков лагер. Групата става факт малко след това - в началото на 1996. Холопайнен кани за вокалист Таря Турунен, негова приятелка от училище, след като констатира добрите ѝ гласови данни. Китаристът Емпу Вуоринен е последният музикант, присъединил се към проекта на този етап.

По това време, техният музикален стил е базиран на експериментите на Холопайнен, комбиниращ синтезатор, акустична китара и оперните вокали на Турунен. През декември 1996 приключват със записите по първия си демо-албум, включващ три акустични песни: „Nightwish“, The „Forever Moments“ и „Etiдinen“. На първата от тези три песни - „Nightwish“, е кръстена и групата.

В началото на 1997 към групата се присъединява барабанистът Юка Невалаинен а акустичната китара на Емпу Вуоринен бива заменена от електрическа. През април групата влиза в студио за да запише нови седем песни, включително и нова, подобрена версия на „Etiдinen“. Тези песни могат да бъдат намерени в ограничения тираж на „Angels Fall First“, който е единственият албум, в който са записани вокали на Туомас Холопайнен.

През май същата година подписват договор със Spinefarm Records за издаване на два албума. През Ноември излиза албума „Angels Fall First“, който достига до номер 31 във финландската класация за албуми. Албумът не е много добре приет от критиката.

През декември 1997 изнасят първия си концерт в града, в който е създадена групата - Китее. През зимата на 1997-1998 изнасят още само седем концерта, тъй като Невалаинен и Вуоринен влизат в казармата, а Турунен трябва да продължи следването си.

Oceanborn g/ Wishmaster (1998–2000)

През 1998 към Nightwish се присъеринява басистът Сами Ванска - стар приятел на Туомас Холопайнен. След заснемането на клипа към „The Carpenter“ те издават следващия си албум - „Oceanborn“. В албумът ясно личи по-добрата техничност и прогреса по отношение на композициите и аранжиментите. Участва и Тапио Вилска (от групата Finntroll) в две от песните - „Devil and the Deep Dark Ocean“ и „The Pharaoh Sails to Orion“. Албумът достига до пето място във финландската класация за албуми, а сингълът „Sacrament of Wilderness“ - до първо в класацията за песни.

Вторият сингъл от албума е „Walking in the Air“ - кавър на пиеса на композитора Хауърд Блейк

През 1999 записват сингъла „Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse)“, посветен на слънчевото затъмнение над Германия по това време. Там сингълът се продава в 15 000 копия още първата седмица след излизането си. През август „Oceanborn“ получава сертификат за златен статус.

През 2000 "Найтуиш" участват във финландските квалификации за фестивала Евровизия с песента си „Sleepwalker“. Те печелят вота на публиката, но журито ги отхвърля, поради което остават на второ място. През май издават албума си „Wishmaster“, който се задържа три седмици на първо място във финландската класация за албуми. През тези три седмици получава сертификат за платинен статус. Въпреки дълго излизащите и чакани от дълго време албуми на Iron Maiden и Бон Джоуви, албумът бива оценен и от германското списание Rock Hard. Единственият сингъл от албума е „Deep Silent Complete“.

Over the Hills and Far Away / Century Child (2001–2003)

През 2001 Nightwish записват кавър на песента на Гари Мур „Over the Hills and Far Away“ заедно с няколко нови песни и римейк на една стара. Песните излизат в EP-то „Over the Hills and Far Away“. В записите вземат участие двама гости-музиканти - Тони Како (от групата Sonata Arctica) и Тапио Вилска. Също така издава VHS, DVD и CD с материали, записани по време на концертите им в Тампере, под името „From Wishes to Eternity“. Малко след това Сами Ванска е помолен от Туомас да напусне групата. Заместен е от Марко Хиетала (от групите Tarot и Sinergy). Освен в изпълненията на китарните партии, басисът участва и като вокал.

През 2002 издават „Century Child“ и синглите „Ever Dream“ и „Bless the Child“. Основната разлика от предишните им албуми е участието на оркестър в повечето песни и приближаването до класическата музика. Два часа след излизането си албумът получава златен сертификат, а две седмици след това - платинен. Изкачва си е до челните места на много класации. Към „Bless the Child“ е заснет клип, но излизането пк не е съпроводено от второ издание на сингъла. Избраната за нов сингъл песен е „End of All Hope“. Клипът на песента съдържа кадри от финландския филм „Kohtalon kirja“.

През 2003 издават второто си DVD - „End of Innocence“. През лятото на същата година Таря Турунен се жени, което подклажда слухове, че групата е пред разпадане.

Once (2004–2005) image                       Концертът на Nightwish в Китее

На 7 юни 2004 излиза албумът „Once“, последван от сингъла „Nemo“ (най-успешният им до момента) от същия албум. Песента достаига първите места на музикалните класации във Финландия и Унгария и влиза в челната десетка на пет други държави.

В девет от общо единадесет от песните в „Once“ уччаства Лондонската филхармония. Това е вторият им албум, в който има песен на фински - „Kuolema tekee taiteilijan“. „Once“ достига три пъти платитет статус във Финландия, платинен - в Германия и златен - в Швеция и достига до първо място в Гърция, Германия, Норвегия и Унгария. Последвалите сингли са „Wish I Had an Angel“, „Kuolema tekee taiteilijan“ (издаден само във Финландия) и „The Siren“. Освен комерсиалният успех, албумът е много добре приет от критиката.

Успехът на албума позволява провеждането на ново турне - „Once World Tour“, което им позволява да посетят държави, в които досега не са изнасяли концерти.

През септември 2005 издават компилация с най-добрите си песни, обхващаща неща от цялата им дискография. Компилацията се казва „Highest Hopes“ и включва кавър на песента „High Hopes“ на Пинк Флойд. Това е първата песен, в която Хиетала пее сам. Освен „High Hopes“, в албума е включен и римейк на „Sleeping Sun“, който също е преиздаден като сингъл. За песента е заснет и нов клип, който е включен в германското издание на сингъла.

End of an Era (2005–2006)

На 21 октомври 2005, непосредствено след приключването на записите за новото DVD „End of an Era“, което излезе през юни 2006, Туомас Холопайнен, Марко Хиетала, Емпу Вуоринен и Юка Невалайнен съобщават посредством отворено писмо, че прекъсват работата си с Таря Турунен. Като основна причина за това се смятат прекалено комерсиалните възгледи на Турунен, подтикнати от нейния съпруг. Веднага след това писмото е публикувано на официалния сайт на групата.

Доскоро групата си търсеше нова вокалистка.За ролята беше спрягана тази на група Tristan,но впоследствие стана известно,че не тя ще заеме мястото на Таря.Стана въпрос също за все още неизвестна начинаеща оперна певица или Lady Angellyca от испанската група Forever Slave, но тази информация се отрича от членовете на групата.

Официалното представяне на новата вокалистка,която Nightwish избраха в средата на март,ще бъде на 31 май,когато ще излезе и първият сингъл от новия албум на групата - Eva.

Турунен отговаря на действията им казвайки, че новината я удря като „гръм от ясно небе“. Тя обявява персоналната атака срещу съпруга ѝ като напълно неоправдана. Малко след това тя отговаря посредством писмо към нейните фенове, публикувано на нейния сайт.

Dark Passion Play (2006-2007)

На 17 март 2006 групата обявява чрез официалния си уебсайт, че търси нова вокалистка. Обявата гласи, че не търсят задължително оперна певица, което оставя феновете на групата изключително учудени.

На 12 юни Невалайнен обявява, че групата са аранжирали девет нови песни, записите на които биха могли да се осъществят в рамките на месец.

На 19 февруари 2007 е обявено името на първия сингъл от новия албум на Nightwish. "Eva" ще бъде бъде излъчван от финландски радиостанции от 07:00 на 30 май 2007 и ще е достъпен за сваляне от избрани интернет музикални магазини. На 16 май групата показа обложката на сингъла (въпреки, че никога няма да бъде издаван на физически носител).

Не след дълго - на 25 май 2007 - е разкрита самоличността на новата вокалистка Анет Олзон, която замества Таря. Новият албум, носещ името „Dark Passion Play“, излезе на 28 септември 2007 година.В него има и втори сингъл(освен "Eva"), които се разпространява на компактдиск.

Влияния

Туомас Холопайнен, автор на всички текстове(освен кавърите) и композитор на музиката, казва, че до голяма степен той се вдъхновява от филмовата музика. Песни като „Beauty of the Beast“ и „Ghost Love Score“ са пример за това. Често пъти Nightwish са сочени като вдъхновение от страна на други групи. Например, Симоне Симонс от Epica казва, че е започнала да изучава оперно пеене, вдъхновена от пеенето на Турунен. Бившата вокалистка на Visions of Atlantis Никол Богнер признава, че до голяма степен са получили вдъхновението си за първия албум от тях. Сандер Гоманс от After Forever казва, че Nightwish винаги ги вдъхновяват за създаването на нови песни.

Official Website: http://www.nightwish.com/



Тагове:   Gothic,   nightwish,


Гласувай:
1



Предишен постинг

1. tutankhamon661 - велика група! жалко за таря!
03.02.2010 03:00
велика група! жалко за таря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: v1nce
Категория: Музика
Прочетен: 30490
Постинги: 8
Коментари: 14
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930